Betonsterkteclasse wijziging

Id-fc6a5eea-cc9e-4fb0-0f10-db51189aa259

Eigenschappen

Id346
Label (nl)Betonsterkteclasse wijziging
VraagHeijmans wil afwijken van eis in ROK 1.4 blz. 81.

Hun motivatie is als volgt: (zie bijgevoegde afbeelding)

Ik begrijp de reden van de extra eis van ROK 1.4, voorkomen brosse breuk, ik heb het echter in andere voorschriften nog niet (vaak) gezien, NEN-EN1992-2 geeft geen extra eisen. Heijmans heeft hun motivatie vast al eerder in projecten gebruikt.
AntwoordHet gaat bij deze eis met name om minimum wapeningspercentage, maar ook om situaties met verhinderde vervormingen.

Bullet 3 van Heijmans is juist vaak het issue. Er wordt vrijwel nooit een ‘juiste’ sterkte geleverd op de bouwplaats. De leverancier dekt zich in door altijd iets te hoge sterkte te leveren en dat kan dus best vaak 1 of 2 sterkteklasses hoger uitvallen dan de vereiste. Met name ook bij strenge eisen aan de milieuklasse. De gevraagde sterkte wordt dan door de betontechnoloog (/mengmeester) geïnterpreteerd als een minimum eis en niet een maximum eis. De informatie van werkelijke betonsterkte komt vaak pas beschikbaar op de dag van het storten zelf en het ontwerp (hoeveelheid wapening) is dan niet meer aanpasbaar.

Oftewel: eis handhaven!

Wat je wel in de toetsing kan doen is op basis van een risico-analyse bepaalde onderdelen(/berekeningen) uitsluiten voor de dubbele berekening, als er geen negatief effect zou zijn bij een hogere sterkte klasse. Maar dit bekijk je dan per constructieonderdeel en niet vooraf (als uitgangspunt) voor een heel kunstwerk of project.
Brondocument1.4

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Betonsterkteclasse wijzigingEis aan Objecttype

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 31 mrt 2024 om 23:52.