Treksterkte strengankers

Id-ed5c097f-df78-b128-a7e3-2ce3d6694f30

Eigenschappen

Id391
Label (nl)Treksterkte strengankers
VraagIn aanvulling op vraag 388 aan ROK loket heb ik de onderstaande vraag. Wij zijn bezig met de aanbesteding van een complex waterbouwkundig werk met grote tijdelijke en permanente ontgravingsdiepten in IJmuiden, namelijk Selectieve onttrekking.

Permanente ontgravingsdiepten: tot NAP -25m waterbodem tov NAP tot NAP +1m maaiveld en kanaalpeil op -0,4 Tijdelijke ontgravingsdiepten: tot NAP -30m waterbodem tov NAP tot NAP +1m maaiveld en kanaalpeil op -0,4

Dit zijn zeer forse kerende constructies. Om die reden zijn veel groutankers benodigd en ook in diverse patronen (ivm bogen in de constructie vorrm) en tot meerdere ankers per buispaal (diameter buispalen orde grootte tot 1600mm) of verankering via de deksloof omdat de hart op hart afstand van de palen groter is dan de benodigde hoh afstand van de groutankers. In het referentieontwerp van RWS zijn door het voormalig ingenieursbureau ankers gehanteerd met hoge sterkte (Gewi rond 75mm TR), waarbij de ROK eis dus niet is meegenomen.

In de aanbesteding wordt nu de onderstaande algemene vraag gesteld over strengankers.

Kernvraag : Kunt u een antwoord geven op onderstaande vraag ? Mocht er project-specifiek afgeweken kunnen worden dan hoor ik dat graag. Mocht daar een gesprek nodig zijn met Bart Hendrix dan hoor ik dat ook graag.
AntwoordStrengankers hebben per definitie een hogere treksterkte vanwege de productiemethode. De eis m.b.t. de lagere sterkte komt voort uit de vervormingscapaciteit van het anker (zettingen nabij de kop etc.). Voor strengankers is leveren aanvullende vervormingen slechts geringe aanvullende spanningen op in het materiaal (let op: het verlies aan voorspankracht t.g.v. de optredende zettingen dient in de berekening te worden meegenomen).

Overigens geldt ook voor deze verankeringen de eis van een dubbele corrosiebescherming cf. NEN-EN 1537.

In de nieuwe ROK 2.0 worden staven met een karakteristieke treksterkte tot 1100 MPa toegestaan in combinatie met een conische moer om buiging (hoekverdraaiing aan de verankeringskop) door zettingen te kunnen opvangen. Voor het project in IJmuiden kan als afwijking op de ROK 1.4 reeds gebruik worden gemaakt van deze aangepaste eis, mits er een dubbele corrosiebescherming wordt toegepast.
Brondocument1.4

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Treksterkte strengankersEis aan Objecttype

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 31 mrt 2024 om 23:59.