Stalen buispaal betonkwaliteit

Id-80cf7630-af46-ed71-c41c-c3820dadb2e5

Eigenschappen

Id320
Label (nl)Stalen buispaal betonkwaliteit
VraagWanneer een stalen buispaal wordt voorzien van beton in den droge, dient conform ROK 1.4 blz 118 gerekend te worden met een maximale betonkwaliteit van C28/35. Wat is de reden hiervan? Ik verneem het graag.
AntwoordDit artikel gaat al terug naar de allereerste Richtlijnen Ontwerp Betonnen Kunstwerken in 1988. (zie afbeeldingen in bijgevoegde document)

Er zijn een aantal redenen waarom geen hoge kwaliteit van het beton in de buispalen mag worden aangenomen. 1. door krimp van het beton en de verhinderde vervorming in de buis, bestaat er een redelijke kans dat het beton in de buis gescheurd is. 2. de homogeniteit van het beton is vermoedelijk slechter doordat het beton over het grootste deel van de hoogte van de paal niet-getrild en dus slecht verdicht is. Ook de stortmethode zal dit beïnvloeden. 3. de krachtsafdracht van beton in een stalen buis is niet zo eenduidig, met name door de effecten van punt 1 en 2. Daar waar het beton en staal niet volledig samen werken door bijvoorbeeld scheuren en/of grindnesten zal vanwege ‘silowerking’ (bridging) meer kracht door het staal afgedragen worden dan uit de stijfheidsverhouding mag worden verwacht. De uiteindelijke kwaliteit van het beton in een stalen buispaal is slecht te controleren, laat staan te repareren. Er in beginsel vanuit gaan dat de gerealiseerde kwaliteit lager kan zijn dan de beoogde mengselsterkte, is daarom een te verantwoorden keuze.

Anderzijds heeft sinds 1988 de ontwikkeling in het vervaardigen en plaatsen van beton niet stil gestaan. Met name het gebruik van bijvoorbeeld zelfverdichtend beton kan een gunstige invloed hebben op de kwaliteit van het beton in de buispaal.

Op basis van het gelijkwaardigheidsprincipe zou dan ook een hogere betonkwaliteit in rekening kunnen worden gebracht. In dat geval dient wel de betonkwaliteit in de buispaal aangetoond te zijn en moet in de berekening de mogelijk ongunstige krachtsafdracht meegenomen worden.
Brondocument1.4

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Stalen buispaal betonkwaliteitEis aan Objecttype

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 31 mrt 2024 om 23:43.