Stalen palen volledig gevuld met beton

Id-5c4d3535-b6dd-ee90-9b02-2076c5dbe395

Eigenschappen

Id416
Label (nl)Stalen palen volledig gevuld met beton
VraagIk heb een vraag over de ROK2.0 eis ROK-0627. Waarom moeten stalen palen volledig worden gevuld met beton en zouden ze niet leeg mogen worden gelaten (luchtdicht met zowel aan boven- als onderzijde een kopplaat + binnenzijde corrosie in rekening brengen)?
AntwoordDeze eisen gaan al even mee en waren al beschreven in ROBK 2. Er liggen meerdere achtergronden ten grondslag aan deze eisen:

• Van holle buispalen is de kwaliteit na het aanbrengen niet meer te controleren en te garanderen. De voetplaat kan beschadigen of de paal kan na verloop van tijd op een andere manier ‘lek’ raken. Hierdoor kunnen er rondom en in de paal verplaatsingen van grond ontstaan, wat de draagkracht en duurzaamheid van de paal kan aantasten. Ook kan dan (grond)water de paal indringen, wat de duurzaamheid ook niet ten goede komt. Door de palen volledig te vullen, zorg je er dus voor dat er geen grond en/of (grond)water in kan komen.

• Ook zorgt een paalvulling (met beton en/of zand) voor extra weerstand. Holle buispalen zijn gevoelig voor plooi en andere vervormingen (‘ovalisering’). Door de palen volledig te vullen wordt de weerstand tegen plooi en andere lokale vervormingen aanzienlijk vergroot.

• Het (deels) vullen van holle buispalen zonder voetplaat is voornamelijk bedoeld om een gelijkmatigere krachtsinleiding in de paal te krijgen.

Precies om deze redenen staan wij geen holle palen toe, ook niet met toepassing van een corrosietoeslag.
Brondocument2.0

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Stalen palen volledig gevuld met betonEis aan Objecttype

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 1 apr 2024 om 00:03.